Najnovije aktuelnosti u Crnoj Gori i Sandzaku

Rešad ef. Plojović govori o slanju Bošnjaka u rat u Siriji

Rešad ef. Plojović
Rešad ef. Plojović

29.05.2013

 

Novi Pazar – Rešad ef. Plojović, potpredsednik Mešihata IZ u Srbiji, rekao je da je činjenica da se u Siriji od strane aktuelnog Režima primjenjuju svakakve metode u cilju eliminacije neistomišljenika, te slamanja otpora i opasnosti koji režimu prijete od strane pobunjenika, što je, kako kaže, stvar koja uznemirava muslimane u cijelom svetu i da ih ne ostavlja ravnodušnim.

 

- Islam od svojih sljedbenika traži borbu protiv nepravde i zaštitu obespravljenih, međutim to ne znači da svako treba uzeti oružje u ruke, krenuti u neizvsnost i žrtvovati ono najdragocjenije, tj. svoj život. Islamska zajednica savjetuje svojim pripadnicima i svim muslimanima da trebaju biti na strani obespravljenih i potlačenih ma gdje oni bili, u Siriji ili na drugim mjestima, a najbolji način da im pomognu jesu dove, tj. molitve Uzvišenom Gospodaru, koji je jedini u stanju zaštititi čovjeka od svakog zla, te pomoć u vidu prikupljanja i slanja potrebnih sredstava, neophodnih za normalan život čovjeka – istakao je Plojović za „Pravdu“.
.
- Naprotiv Islamska zajednica traži da se sačuvju životi mladih ljudi, i osuđuje sve one koji na bilo koji način utiču na mlade ljude, koji ih pozivaju ili motivišu, direktno ili indirektno, da se lično uključe u borbe koje se vode i žrtvuju svoj život. Postoje informacije i tvrdnje da se među organizacijama i pojedincima koji imaju veze sa pomenutim pitanjem nalazi i pomenuta organizacija, kao i lice pomenuto u pitanju, a sve to je potvrđeno zadnjim smrtnim slučajem, jer je mladić koji je poginuo u Siriji bio veoma često u kontaktu sa pomenutim i prisustvovao njegovim predavanjima na kojima se, između ostalog, govorilo o detaljima rata u Siriji itd. – navodi Plojović i dodaje:
.
- Neki od medija su tada počeli optuživati Islamsku zajednicu i njeno rukovodstvo da ima veze sa slanjem dobrovoljaca, što je izmišljotina i smišljena notorna laž, čiji je cilj kompromitacija čelnika IZ. A istina je sasvim drugačija, jer, zapravo pojedinci među onima, koji navodno rade na ujedinjenju muslimana, koji su članovi „nezadovoljne grupe imama“ i pokretači te „inicijative“, a koji imaju dobrih kontakata i veza sa određenim sandžačkim probeogradskim političkim faktorima, zloupotrebljavajući svoju poziciju i manipulišući mladim ljudima ne prezaju od regrutacije istih u cilju realizacije svojih ciljeva, a oni su bolesne ambicije i promocija u lidera kojeg će neko slediti, makar to imalo za posljedicu gubljenje onog najvrednijeg kod sledbenika tj. njihovih života.
.
Plojović je rekao da Islamska zajednica, poštujući svačiju iskrenu žrtvu na polju zaštite obespravljenih i potlačenih, poziva sve imame da usmjeravaju omladinu na način kako da najbolje pomognu potrebnima, kako je ranije spomenuo, da sačuvaju svoje živote i energiju, te da ih ulože u opstanak i ostanak na prostoru na kojem žive, da svojim trudom i radom doprinose boljoj budućnosti, koju će dijeliti sa svim ljudima koji žive na ovom prostoru, ma kojoj veri ili naciji pripadali.

Petnjica od danas i zvanično opština

28.05.2013

 

Petnjica – Skupština je odlučila da Petnjica bude opština, kako je predviđeno izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji. Poslanici ipak nijesu imali sluha za amandmane SNP koji je tražio da se precizira razgraničenje sa Beranama, kao i da se, osim u Petnjici, organizuju novi lokalni izbori u Beranama.

 

Predstavnik predlagača Rifat Rastoder (SDP) kazao je da su ta rješenja već konsituisana u zakonu, te da bi njihovo eventaulno prihvatanje dovelo u pitanje saglasnot koja je postuignuta o njegovom usvajanju.

“Predloženi amandnani ne zadiru u cilj zakona a to je osnivanje opštine Petnjica, niti se može reći da će dovesti u pitanju saglasnost, ali njihovim neprihvatanjem dovodite u pitanje prakstičnu primjenu zakona”, poručio je Neven Gošović (SNP).

Ni poslanicima Pozitivne nije bilo jasno zbog čega su amandmani SNP-a neprihvatljivi.

“Pozitivna je glasala za zakon ne zbog predlagača već zbog građana”, poručila je Azra Jasavić iz Pozitivne.

Nakon što su njihovi amandmani odbijeni, jedino su predstavnici SNP bili uzdržani prilikom glasanja o dodjeljivanju statusa opštine Petnjici.

Svečana akademija 501. generacije maturanata Medrese "Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru

17.05.2013

 

U četvrtak 16. maja 2013. godine na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru, održana je Svečana akademija maturanata medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru.

 

Svečanost je impozantnom učinio veliki broj prisutnih, među kojima delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvođena muftijom Muamer-ef. Zukorlićem, delegacija Internacionalnog univerziteta na čelu sa rektorom dr. Mevludom Dudićem, delegacija Behram-begove medrese koju je predvodio direktor Ahmet-ef. Hatunović.Posebno je svojim prisustvom maturante, njihove roditelje kao i sve Bošnjake u Sandžaku počastvovao reisu-l-ulema mr. Husein-ef. Kavazvić.

Štrpci bez mezara - Komemorativna akademija u Prijepolju, 27.2.2013.

Intervju sa Hazbijom Kalač predsjednikom BKZ-a u Crnoj Gori

Zukorlić: Vlast CG ne poštuje sporazum

Muftija Muarem ef. Zukorlić
Muftija Muarem ef. Zukorlić

26.01.2013

 

VELIKI SIN SANDZAČKI, Muftija Muamer ef. Zukorlić optužio je crnogorsku vlast za nepoštovanje Sporazuma o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, otkrio da je taj dokument potpisan van Crne Gore, zamjerio bošnjačkim vjerskim i političkim vođama da su pod uticajem vlasti i priznao da je pomogao Tomislavu Nikoliću da pobijedi Borisa Tadića.

 

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić gostujući u emisiji "Živa istina" RTV Atlas 25.01.2013  saopštio je svoje viđenje položaja Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori. Objašnjava zašto je razočaran politikom Borisa Tadića pomogao Tomislavu Nikoliću da postane predsjednik Srbije

"Mi smo imali u Borisu Tadiću jednog lažnog demokratu", poručio je Zukorlić.

Zukorlić nije zadovoljan ni odnosom zvanične Podgorice prema Bošnjacima koji žive u Crnoj Gori. Optužuje crnogorsku vlast da je na popisu podsticala cjepanje bošnjačkog nacionalnog korpusa.

"Nedopustivo je da u nacionalnom smislu imamo kolone. To je tendenciozno raslojavanje Bošnjaka koje je tendenciozno sa pozicije države Crne Gore. Bošnjaci u Crnoj Gori nijesu "AZILANTI" a nijesu ni manjina koja je došla, Bošnjaci u Crnoj Gori su suvlasnici Crne Gore", kaže muftija Zukorlić.

Za loš položaj Bošnjaka Muftija Zukorlić krivi i njihove vjerske i političke lidere, spočitavajući im da su pretjerano pod uticajem vlasti. Za reisa Rifata Fejzića kaže:

"Ja mislim da on isuviše vodi računa o tome šta misle političari", kazao je muftija.

Zukorlić tvrdi da zvanična Podgorica nije ispunila ni "slovo" ugovora o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, što su ga još prije referenduma potpisali Milo Đukanović i Rafet Husović. Sandžački muftija naglašava i jedan dosad nepoznat detalj.

"Ako vam kažem da je taj sporazum potisan izvana Crne Gore, to znači da sporazum ima međunarodni status", kazao je Zukorlić.

Na česte optužbe da koristi zapaljivu, ponekad čak ratnu retoriku, Zukorlić kaže da pametni prepoznaju njegovu retoriku.

„Znaju da sam ja neprijatelj Crnoj Gori ona bi ona to odavno osjetila mnogo jače, ali nijesam jer u toj državi žive Bošnjaci, a ja ne želim da Bošnjaci ruše Crnu Gori ili neku drugu državu", poručio je muftija Zukorlić.

Svjetski Bošnjački Kongres - SBK, izborna skupština

Izabrani: Cerić za predsjednika Kongresa, a 6 ljiljana za zastavu svih Bošnjaka svijeta

Mustafa ef. Cerić
Mustafa ef. Cerić

29.12.2012

 

BIH, Sandžak – Za prvog predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), koji je održan danas u Sarajevu, izabran je Mustafa ef. Cerić.


U obraćanju česnicima Kongresa i gostima, Cerić se zakleo da će da će odgovorno i savjesno obavljati ovu dužnost na čast i ponos svih Bošnjaka svijeta, javio je izvještač agencije Anadolija.

“Danas i ovdje želimo da nas cijeli svijet čuje, a naši susjedi bez predrasuda razumiju. Mi Bošnjaci smo nacija koja ima obavezu na samopoštovnaje i pravo poštovanja drugih nacija koje drže do svoje časti i drugih naroda koji su predani jednakosti slobode i bratstva. Bosna je svačija, i ovih i onih, pa tako ni BiH zastava ni himna ni nacionalni ponos nisu ničiji, odnosno sve to može biti i ovih i onih”, naglasio je Cerić u obraćanju nakon izbora za prvog predsjednika SBK.

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH kazao je da još uvijek postoje oni koji zaboravljaju da je u BiH oduvijek bilo i da će zauvijek biti onih koji u duši nose prave nacionalne i kulturne vrijednosti Bosne. On je dodao da je “Načertanije” Ilije Garašanina svjedočanstvo o multikulturalnom postojanju u BiH i uvjerljivo je za one koji još uvijek pokušavaju izvršiti “i mentalni, nakon biološkog genocida nad Bošnjacima”.

“Naučili su Bošnjaci da sva pomoć svijeta nije bila dovoljna da ih spasi od genocida, ali sva snaga uma bosanskohrecegovačkih patriota jeste bila bitna. Nakon tog iskustva, niko nema pravo da Bošnjake zaustavlja na putu njihove nacionalne samobitnosti i državne suverenosti. To se neće i ne smije više nikad dogooditi nikome i nigdje, pogotovo ne Bošnjacima”, kazao je Cerić. On je dodao da je krajnje vrijeme da Bošnjaci shvate da je njihova “krv skupocjena i dragocjena”.

Cerić je podsjetio da svi Bošnjaci, ma gdje bili, trebaju imati zajednički cilj, a to je zaštita i odbrana od genocida.

“Bošnjačko pitanje na Balkanu nije vjersko, već nacionalno. Svi Bošnjaci svijeta moraju se probuditi, jer više nikad ne smiju sebe dovesti u situaciju da nisu u stanju zaštititi se. A, da bi to postigli, Bošnajci moraju imati organiziranu, odgovornu i snažnu državnu liniju odbrane, jaku, slobodnu i samosvjesnu nacionalnu liniju odbrane i neprobojnu duhovnu liniju odbrane. Ne da bi samo sebe odbranili, već i da bi spasili zločince od njihovog zla”, poručio je Cerić.

“Bošnjaci moraju biti nedvosmisleni u zahtjevu da imaju sve što imaju i druge nacije na Balkanu i u Evropi. Umjesto lažne priče da nema BiH bez ovih ili onih, Bošnjaci moraju shvatiti da nema BiH bez Bošnjaka niti Bošnjaka bez BiH. Ova zemlja pripada onima koji istinski volje njene ljude, narode, vjere, kulture, rijeke i planine”, kazao je Cerić.

Ovaj kongres ima smisla, poručio je Cerić, da okupi sve Bošnjake, da pokažu da su sposobni i poštovanja vrijedni kao nacija, te da imaju sve što imaju i druge evropske nacije.

“Bošnjaci se moraju prihvatiti zadatka da samo kao nacija mogu nešto ostvariti. Od danas, mi Bošnjaci, hoćemo da pokažemo svoju odanost naciji čuvajući kroz to svoju vjeru. Ovo je naša zemlja, mi smo Bošnjaci, govorimo svoj jezik i ne bojimo se nikoga osim Boga”, poručio je Cerić.

Na Kongresu je izabran i predsjednik Skupštine SBK-a Muamer ef. Zukorlić, sekretar Skupštine Ekrem Tucaković, potpredsjednici SBK-a Haris Hromić, Mirza Šabić, Mevlida Serdarević, predsjednik Izvršnog vijeća SBK-a Mirsad Čaušević, te 30 članova Senata SBK-a.

Kongresu je prisustvovalo 275 učesnika iz svih dijelova svijeta i svih sfera života.

Osnovan Svjetski bošnjački kongres

29.12.2012

 

BIH – Sandzak – U Sarajevu je danas (29.12. 2012. godine) održana Izborna skupština i Prvo zasijedanje Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK).

 

Izborna skupština SBK je otpočela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a potom je uvodnom riječju predsjednik Skupštine u osnivanju Muftije Muamer-ef. Zukorlić otvorio prvo zasijedanje.

Verifikovano je prisustvo 275 delegata učesnika Skupštine, a pored učesnika prisustvovao je veliki broj gostiju. Predloženi dnevni red, koji je sadržao 14 tačaka, Poslovnik o radu Skupštine SBK i Izvještaj o radu Odbora za osnivanje SBK usvojeni su jednoglasno.

Elaboraciju o opravdanosti osnivanja SBK pod naslovom “ Svjetski bošnjački kongres – Zašto i kako” izradio je i na Skupštini prezentirao akademik Muhamed Filipović. Potom je Skupštini prezentirana Osnivačka deklaracija, koju je izradila radna grupa u saradnji sa istaknutim akademicima Feridom Muhićem, Mustafom Cerićem i također Muhamedom Filipovićem. I ovaj dokument Skupština je usvojila jednoglasno. Također, u ime gostiju obratio se predsjednik Bošnjačke akademije nauka i mjetnosti (BANU) akademik Ferid Muhić.

Nakon obraćanja uslijedio je set tačaka o izboru rukovodtsva. Komisija za izbor i imenovanje u satsavu Enisa Hadžović – predsjednica, Ekrem Tucaković i Ahmed Ahmatović – članovi, iznijela je svoj prijedlog, koji je od strane Skupštine jednoglasno prihvaćen:

-za predsjednika SBK: akademik Mustafa Cerić;

-za predsjednika Skupštine SBK: Muftija Muamer-ef. Zukorlić

-za potpredsjednike SBK: Haris Hromić, Mevlida Serdarević i Mirza Šabić

-za predsjednika Izvršnog vijeća SBK: Mirsad Čaušević

 

Također, izabrani su članovi Senata SBK, kojih može imati 33. Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje njih 30 Skupština je izglasala jednoglasno, a tri mjesta su ostala upražnjena što je ostavljeno predsjeništvu SBK da popuni. Na prijedlog predsjednika Skupštine SBK Muftije Muamer-ef. Zukorlića za sekretara Skupštine SBK je izglasan Ekrem Tucaković, koji je ovu funkciju obnašao u osnivanju također.

 

Dvije tačke dnevnog reda odnosile su se na nacionalnu zastavu i himnu Bošnjaka. Za nacionalnu zastavu od strane Skupštine izglasana je bijela zastava sa ljiljanima, dok je za nacionalnu himnu Bošnjaka podržan raspisani konkurs BNF-a i prolongirano vrijeme njegovog isteka.

 

Na kraju se prisutnima obratio prvi predsjednik SBK akademik Mustafa Cerić, nakon čega je proučena fatiha šehidima koji su život izgubili braneći svoj vatan.

Stotinu godina samoće

Hazbija Kalač, glavni i odgovorni urednik Revije Sandžak
Hazbija Kalač, glavni i odgovorni urednik Revije Sandžak

01.12.2012

 

Od kada je nobelovac Gabriel Garcia Marquez davne 1967. godine objavio svoj roman, naslovivši ga sa „Sto godina samoće“, ova sintagma je postala pored ostalog i sinonim za ciklično ponavljanje historije kao posljedice zaborava sa neminovnim ružnim konsekvencama.

 

Ovih naših sandžačkih sto godina, od kada Turci napustiše Sandžak, skoro da ništa drugo i nisu do godine koje se ciklično ponavljaju i donose jednu užasnu samoću protkanu strahom od novog zločina, nakon kojeg obavezno dolazi prisilno zaboravljanje tog zločina, zataškavanje, šutnja…

„U historiji djeluju suprotne sile, sile oslobađanja i sile pokoravanja. …Srpski i crnogorski interesi, ne nacionalni, nego interesi širenja njihovih država u tom momentu, doveli su do toga da autonomija Sandžaka bude ukinuta. Ne može se smatrati da je oduzimanje prava da sami odlučuju o svojoj sudbini bilo kojoj grupi stanovnika ili naroda u nečijem nacionalnom interesu. Takve solucije uvijek produbljuju nerazumijevanje, sukobe i predstavljaju trajne razloge i uzroke nezadovoljstva, predstavljaju one tamne rupe u historiji. U takvoj jednoj tamnoj rupi ste vi živjeli, od 1912. do danas“ – poručuje sandžačkim Bošnjacima akademik Muhamed Filipović u svojoj besjedi na naučnom skupu održanom na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, povodom Dana Sandžaka, 20. novembra.

Sandžački vijek samoće, ta tamna rupa historije, po riječima akademika Filipovića, ulazi u novu fazu življenja u Sandžaku, kada „naučna misao počinje da supstituira politički duh, jer je politički duh – duh kompromisa, sporazumijevanja, interesa… To znači da vi sada imate preduvjete na način koji je u svijetu legitiman i koji ima punu vrijednost, jer naučne istine imaju vrijednosti koje ne ovise o političkim konstelacijama, da se odnosite prema svojoj sudbini i prema historiji“.

U sandžačkom vijeku samoće predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, akademik Ferid Muhić, u postavljenoj dilemi naslova teme pomenutog naučnog simpozijuma „Sandžak između 1912. i 2012. – emancipacija ili okupacija“ i pored vidljivih elemenata okupacije prepoznaje i emancipaciju, naglašavajući da se baš ovdje u Sandžaku konstituirala BANU, Internacionalni univerzitet i brojne druge nacionalne institucije. Akademik Muhić postavlja aksiom postojanja i opstajanja Bošnjaka u Sandžaku. Odgovarajući na ovo pitanje kazuje: „Bošnjaci su tu otkad se zeleni trava po planinama koje opasuju Sandžak, od Prokletija do Golije, i od Haile do Zvijezde, i od kad se zeleni Pešterska visoravan. Jedini ljudi, prvi ljudi koji su tu oduvijek živjeli jesu Bošnjaci… Bošnjaci Sandžaka su ovdje prije svih drugih naroda, jer Bošnjaci spadaju u proto-evropske narode. Oni su tu prije Slovena… Hiljadu godina prije nove ere, od kad se pamti. Najstarija nalazišta pokazuju da ovdje žive upravo ti ljudi… Prvi mezar koji je u ovoj zemlji iskopan bio je mezar za Bošnjaka.“

Marquezova fabula u romanu „Sto godina samoće“ je priča o vijeku koji je prevazišao svoje trajanje. Sandžačka priča o posljednjih sto godina je priča o narodu koji je nekoliko puta nadživio jedan vijek, jer su Bošnjaci u njemu, uprkos kontinuitetu zločina nad njim, pretekli i preživjeli, nadživjeli i one „najobjektivnije“ planere da nakon „oslobađanja“ Sandžaka 1912. godine, 2012. godinu Srbi i Crnogorci ne dočekaju sa „Turcima“ ili „Poturicama“.

Izgleda da „planeri“ nisu shvatili da su Bošnjaci, ustvari, duboki korijen Sandžaka i da se on ne da iščupati, pogotovo kada se to radi zločinom i isključivo zločinom.

 

Hazbija Kalač, glavni i odgovorni urednik Revije Sandžak

 

Izvor:SandzakPress

Potpisali sporazum

08.11.2012

 

Predstavnici koalicija Evropska Crna Gora i manjinskih partija potpisali su sporazum o zajedničkom političkom djelovanju, a krajem ove ili početkom naredne sedmice moglo bi biti poznato ko će biti premijer, saopštio je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović.

 

Đukanović je, upitan da li je sporazumom, koji su potpisali on i lider Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović, definisano koja će mjesta pripasti predstavnicima manjinskih stranaka, rekao da tim dokumentom nijesu precizirana ta pitanja.

“Ali nema nikakve sumnje da je naš jasan politički dogovor da će koalicija partija manjinskih naroda imati odgovarajuće mjesto u parlamentu, odnosno mjesto potpredsjednika parlamenta”, rekao je on.

(vijesti.me)

Đukanović je rekao da su precizirana i prava koja će koalicija manjinskih partija imati u vladi.

“Ali smo se složili da su pitanja konkretnih rasporeda u vladi pitanja o kojima će predstavnici tih partija razgovarati sa mandatarom, kad bude definisan”.

Prema njegovim riječima, oko tih pitanja nema nesporazuma i najlakše su skinuta sa dnevnog reda, dodajući da su sve ovo vrijeme više bili udubljeni u ono što su zajednički politički zadaci.

Na pitanje da li će predstavnik BS biti potpredsjednik Vlade, Đukanović je kazao da je to jedna od opcija.

“Husović i ja smo se složili da o tome predstavnici partija vode konkretne razgovore sa mandatarom, kad bude poznato njegovo ime”, naveo je on.

Đukanović je ocijenio da su BS i Demokratska unija Albanca partije koje su i do sada dale važan doprinos ostvarivanju dosadašnjih državnih uspjeha Crne Gore.

“I ne vidim da je ijedno mjesto u vladi zatvoreno, da postoji ijedno mjesto na koje oni ne bi mogli odgovoriti i kvalitetno i odgovorno”, poručio je on.

Đukanović je kazao da će nakon sastava parlamentarne većine obavijestiti predsjednika države da imaju parlamentarnu većinu kojoj treba povjeriti mandat, a da će parlalelno sa tim unutar koalicije koja je danas formalizovana teći razgovori o tome ko treba da bude mandatar.

“Moje uvjerenje je da ćemo na tome raditi, kao i do sada, odgovorno i dinamično i da bi se možda i do kraja ove nedjelje ili početkom sledeće moglo odgovoriti na to vaše interesovanje”, rekao je on.

Đukanović je rekao da vjeruje da potpisnici sporazuma dijele zadovoljstvo što na taj način stavljaju tačku na, kako je ocijenio, pomalo neodgovorno i neozbiljno licitiranje tokom ovih dana ko je pobjednik parlamentarnih izbora.

“Mislim da je, posebno imajući u vidu dugo trajanje globalne ekonomske krize, važno da se širi savez reformskih snaga u Crnoj Gori, koje su u stanju da realizuju zahtjevne reforme i da i u sljedećim fazama Crnu Goru približe evropskim i evroatlantskim ciljevima”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, za koaliciju Evropska Crna Gora i DPS je veoma važno da se nastavlja plodna saradnja sa nacionalnim partijama manjina koje žive u Crnoj Gori, “lojalnih državi Crnoj Gori, posvećenih njenom dobru”.

On posebno smatra da je dobro da će uskoro, nakon formiranja vlade, stvoriti pretpostavke da se vladajuća koalicija u punoj mjeri posveti onom što su bila ključna obećanja njene predizborne kampanje.

“Pitanju unaprijeđenja kvaliteta života svih građana, sa realnom nadom da ćemo na kraju sledećeg četvorogodišta imati Crnu Goru još bliže svom evropskom cilju, Crnu Goru članicu NATO-a i da ćemo imati unaprijeđen standard života svih ljudi”, zaključio je Đukanović.

Husović je poručio da su potpisivanjem sporazuma stvorili dobre uslove za stabilnu parlamentarnu većinu i ubrzo stabilnu vladu.

“Za predstavnike manjinskih partija i naroda je ovo još jedan izazov, jer smo dali doprinos demokratizaciji Crne Gore”, ocijenio je on, poručujući da će predstavnici manjinskih partija pokušati da doprinesu i Vladi sa određenih mjesta gdje se budu našli.

Bajrak slobode okuplja Bošnjake

13.05.2012

 

Petnjica - Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) upriličila je danas u Petnjici Centralnu manifestaciju i svečano obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave.

 

Svečanost je održana u Domu kulture u Petnjici uz prisustvo velikog broja gostiju i predstavnika Islamske zajednice na čijem je čelu bio Glavni Muftija Muamer ef. Zukorlić. Prirežen je i bogat kulturno-zabavni program u kojem su učešće uzeli KUD „Bihor“ iz Petnjice, hor „Merdžan“ iz Novog Pazara, kao i izvođači sevdalinki.

Prisutnima se prvi obratio predsjednik BKZ-a za Crnu Goru Hazbija Kalač koji je podsjetio da je 11. Maj dan kada je formirano BNV i da se od 2004. Godine taj dan uzima kao blagdan i Dan bošnjačkog nacionalnog bajraka. On je takožer podsjetio na simboliku bajraka i na to da ljiljanisimboliziraju evropsko porijeklo, a polumjesečevi islamsku tradiciju.

„ Bošnjačka zastava pokazuje da smo mi potomci dobrih Bošnjana i dobrih mumina, a bijela boja poručuje svima da smo mi čista obraza kao što je čista i naša zastava.“ – rekao je između ostalog Kalač.

Nakon Kalača prisutnima se obratio predsjednik OO Bošnjačke stranke Adnan Muhović koji je rekao da je Bihor za Sandžak isto što je i Sandžak za Srbiju i Crnu Goru i da se tu uzimala mustra kako treba dalje živjeti.

„Gubitak identiteta se plaća ropstvom, a mi smo Bošnjaci od nevolje stvorili vrlinu i postali plemeniti.“ – rekao je Muhović.

On je istakao da su tri stuba sistema koji će ojačati Bošnjake i ujediniti ih pod zajedničkom zastavom Islamska zajednica, kultura i politika.

Predsjednik BKZ Petnjice Almir Muratović je istakao, držeći bošnjačku zastavu visoko u ruci da kad god se ba jrak slobode visoko vihorio niko nije bio ugrožen.

Glavni muftija je u svojem obraćanu izrazio zadovoljstvo što je na Bihoru jer Sandžak na Bihoru pulsira a ljudi imaju energiju i snagu koju nije moguće uništiti. On je istakao da su Pešter i Bihor dva noseća stuba na kojima se Sandžak oslanja visine koje ljude približavaju nebu.

„Bajraku je mjesto uvijek visoko na uzvišenjima kao što su Pešter i Bihor, jer bajrak simbolizira slobodu.“ – rekao je Muftija.

On je istakao da je sloboda ideal a da ideali nisu uvijek dostižni ali čovjeku ne preostaje ništa drugo već da se bori i da nikada ne pristane na ropstvo.

„Ako dobrovoljno pristanete na ropstvo izgubili ste slobodu.“ – rekao je Muftija.

I Muftija je govorio o simbolici grba na bošnjačkoj zastavi i o evropskom porijeklu Bošnjaka u čiju su tradiciju neraskidivo utkane islamske vrijednosti i naglasio je da je grb u obliku štita koji ima zadatak da zaštiti Bošnjake. On je istakao da bijela dijagonala na grbu, i ako to ne simbolizira, izgleda kao granica koja je vještački postavljena u Sandžaku.

„Granica dijeli, ali granica i spaja. Na nama je da našim djelovanjem učinimo da nas ta granica spaja.“ – rekao je Glavni muftija.

On je naglasio da bošnjaci imaju energije i snage i da su danas na Bihoru prezentirali ljudsku humanost i svijest.

„Mi imamo vas i vi imate nas a bajrak slobode nas sve okuplja i ujedinjuje.“ – rekao je Muftija.

Izvor: SANAPRESS

Đukanovića na optuženičku klupu

05.05.2012

 

Slučaj deportacija izbjeglica iz Crne Gore dobio je novu dinamiku. U Podgorici je podnesena krivična prijava protiv bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića i crnogorske vrhovne tužiteljke Ranke Čarapić.

 

Poslanik u Skupštini Crne Gore Koča Pavlović, glavni urednik nezavisnog nedjeljnika „Monitor“ Esad Kočan i profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Milan Popović podnijeli su u četvrtak (3.5.) krivične prijave protiv Đukanovića i Čarapićeve „zbog ratnog zločina deportacije i pomaganja počiniocima zločina da izbjegnu pravdu“.

 

Đukanović najodgovorniji za deportaciju bh. izbjeglica?

 

Kao neposredni dokaz potpisnici prijava su tužilaštvu predali izvještaj o svjedočenju bivšeg crnogorskog predsjednika Momira Bulatovića pred Višim sudom u Podgorici 2010. godine. Bulatović je tada rekao da je u pitanju državni zločin. „U pitanju je bila greška, ali stvarno državna greška. Za nju svi snosimo ogromnu odgovornost“, kazao je on.

Stoga Pavlović, Kočan i Popović smatraju da je Đukanović, koji je tada bio premijer Crne Gore, najodgovorniji za ovaj zločin, odnosno da ima komandnu odgovornost u slučaju deportacija oko 150 bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore u proljeće 1992. godine.

Oni su kazali da je odmah nakon svjedočenja Bulatovića, vrhovna državna tužiteljka morala da proširi optužnicu protiv Đukanovića, jer se to djelo, kako navode, goni po službenoj dužnosti.

 

Farsa se nastavlja

 

Pavlović, međutim, sumnja da će sadašnji državni organi Crne Gore pokrenuti postupak protiv šestostrukog crnogorskog premijera, jer su, prema njihovim riječima, oni pod njegovom punom kontrolom. On dodaje da će se to ipak desiti jer je odgovornost najviših crnogorskih čelnika nesporna. „Ja sam siguran da će prvo pošteno suđenje koje se bude sprovelo za deportacije sigurno ukazati na njihovu odgovornost“, kaže Pavlović.

Potpisnici prijava takođe navode da je crnogorska država tek sa zakašnjenjem od punih 17 godina pokrenula tužbe protiv nekoliko policijskih funkcionera te da je taj slučaj u prvostepenom postupku okončan farsom. Naime, svih devetoro osumnjičenih je oslobođeno optužbi zbog – nedostatka dokaza. A oni su, kako su pisali mediji u Podgorici, uništeni i u crnogorskoj policiji i u Skupštini Crne Gore!

I advokat optuženih policajaca Branislav Lutovac je tokom prvog suđenja kazao da je Đukanovićeva uloga u deportacijama nesporna, i zatražio: „Ključno svjedočenje je svjedočenje Mila Đukanovića i tadašnjih rukovodećih ljudi, da vidimo koja je to naredbodavna ljestvica bila u ovom slučaju.“

Đukanović se pokušao braniti ćutanjem i angažovanjem medijskih specijalaca, a ponadao se da će posao prebacivanja krivice na državu efikasno obaviti njegov nekadašnji saradnik Momir Bulatović.

No, sada je na potezu ponovo crnogorsko pravosuđe. Ovih dana trebalo bi da se obnovi i postupak protiv policijskih funkcionera.

 

Test za Crnu Goru

 

Kočan zaključuje da je pokretanje ovih prijava zapravo test za čitavo crnogorsko društvo kako ono definitivno ne bi utonulo u samozaborav, selektivno pamćenje i zatrpavanje svojih zločina. „U istorijskom smislu, Srbija će, možda, zahvaljujući suđenjima u Hagu biti na kraju dovedena u situaciju da se ozbiljnije suoči sa prošlošću nego Crna Gora. Veoma je velika odgovornost nas, ljudi iz antiratnog pokreta, da se ne napravi taj moralni popust i zbog nekog ’patriotskog’ pitanja zatrpa svijest o počinjenim zločinima u ime Crne Gore“, upozorava Kočan.

Kao najteži posredni dokaz o odgovornosti Đukanovića za zločin deportacija, Pavlović, Kočan i Popović navode pokušaje diskreditacije i fizičke napade na bivšeg policijskog inspektora iz Herceg-Novog Slobodana Pejovića, koji je prvi javno progovorio o tom slučaju.

Promocija Nacionalnog kalendara u Rožajama

21.01.2012

 

Rožaje – Sinoć (20. 1. 2012.) u maloj salo rožajskog Doma kulture održana je promocija Nacionalnog kalendara Bošnjaka kojeg već drugu godinu izdaje i Bošnjacima poklanja Bošnjačka kulturna zajednica. Prepuna sala Doma kulture govori o značaju i uspješnosti ovog skupa te interesovanju Bošnjaka Rožaja za Nacionalni kalendar.

 

Pored Rožajaca skupu su prisustvovali Bošnjaci iz susjednih gradova, predstavnici BKZ-a iz Plava, Petnjice, Rožaja, a skupu su se obratili predsjednik BKZ-a u Crnoj Gori Hazbija Kalač, predsjednik BKZ-a u Srbiji Jahja Fehratović, predsjednik gradskog odbora BKZ-a u Plavu Dževat Musić i zamjenik predsjednika BKZ-a u Crnoj Gori hfz. Abdurahman Kujević.

 

U svojstvu domaćina i organizatora skupa predsjednik BKZ-a u CG Hazbija Kalač otvorio je skup i zahvalio se gostima i prisutnim Rožajcima na podršci i prisustvu.

Sam Vaš dolazak i prisustvo večeras ovdje govori o tome koliko je važan projekat Nacionalnog kalendara i koliko je veliko Vaše interesovanje za ono što u njemu piše.

Nacionalni kalendar Bošnjaka je projekat kojeg je realizovala Bošnjačka kulturna zajednica prošle 2011. godine, dopunila i ponovno štampala 2012. godine. Ovaj kalendar je poklon svakoj bošnjačkoj porodici, te smo večeras za sve vas pripremili primjerke Nacionalnog kalendara koje možete preuzeti pri izlasku iz ove sale. – kazao je Kalač i dodao da će BKZ u CG sa promocijama Nacionalnog kalendara nastaviti i u drugim gradovima

 

Po završetku obraćanja Kalač je najavio obraćanje predsjednika BKZ-a u Srbiji Jahje Fehratovića, koji je govorio o važnosti Nacionalnog kalendara. On je kazao da svaka bošnjačka porodica mora imati nacionalni kalendar okačen na zidu, čime će upotpuniti nedostatak znanja iz bošnjačko-sandžačke historije.

Bošnjaci su narod koji u svojoj povijesti nemaju fašistički pokret. I ne samo to, već su naši preci Bošnjaci jedini narod koji se u drugom svjetskom ratu protivio fašističkim pokretima, poput ubijanja Jevreja, Srba, Cigana i drugih.

Bošnjaci su uvijek živjeli u slozi, bratstvu i jedinstvu sa svojim susjedima – komšijama. Međutim uvijek im se to nekako obijalo o glavu. Razlog tome jeste što nikada nisu imali priliku učiti svoju historiju. To je uzrok te je ovaj naš Nacionalni kalendar Bošnjaka preplavljen mnogobrojnim datumima koji nas podsjećaju na zločine, genocide, pokolje u Limskoj dolini, Plavu i Gusinju, Hadžetu i dr. – rekao je predsjednik BKZ-a u Srbiji Jahja Fehratović, posebno ističući da se Nacionalni kalendar ne smije prodavati, već je on poklon BKZ-a svim Bošnjacima i svakoj Bošnjačkoj kući. To je fetva i to se mora poštovati.

Predsjednik Odbora BKZ-a u Plavu Dževat Musić je, potom, kratko govorio o 7. genocidu nad Bošnjacima koji se dogodio u Plavu.

 

Krajem ’12. i početkom ’13. godine Plav je doživio genocid. Strijeljani su prvaci plavo-gusinjskog kraja, njih oko 800. Nasilno je pokršteno preko 12 hiljada ljudi.

Musić je opširno govorio o ovom genocidu i kazao da nikada do kraja nisu utvrđene sve naučno-historijske činjenice o strijeljanjima, ubijanjima i cjelokupnim dešavanjima u godinama genocida, ali je kazao da se nada da će BKZ i u tom smislu upotpuni sve te praznine i nedostatke.

 

Na kraju se hfz. Abdurahman Kujević još jedanput zahvalio prisutnima na prisustvu i uputio par poruka:

Bošnjaštvo sa svim onim što podrazumijeva u tradicionalnom, kulturnom, historijskom i svakom drugom smislu šerijatske je obaveza gajiti. Bošnjaštvo je bazirano na Kur’anu i Sunnetu. Svaki naš običaj i adet ima jako uporište u Kur’anu i Sunnetu. Naša je obaveza da to gajimo i podstičemo druge da gaje i uzdižu nacionalnu svijest kod sebe i drugih. – kazao je hafiz Kujević i naglasio da je bilo pokušaja da se naša historija u potpunosti sakrije od nas i izbriše iz naših sjećanja, ali je taj trud je bio uzaludan, jer je borba sa istinom uzaludna.

Nakon stotinu godina skrivanja istine, brisanja naših imena, prezimena, nacije, jezika kulture i cjelokupnog našeg identiteta evo istina se ponovo pojavila. Rodiše se generacije koje se ponose historijom, nacijom i kulturom. – zaključio je Kujević i pozvao sve prisutne da za sebe i svoje prijatelje na izlazu iz sale preuzmu primjerke Nacionalnog kalendara za 2012. godinu.

 

BKZ, kako je i najavio predsjednik Kalač, planira promovisati Nacionalni kalendar Bošnjaka u ostalim gradovima južnog Sandžaka. Sljedeća promocija planirana je u Plavu.

Izvor: BKZ.rs

Linkovi

pritisnite na sliku da bi ste posjetili omiljeni Link

Insan Planeta

YouTube Insan Planeta

Facebook Insan Planeta

Svjetski bošnjački Kongres (SBK)

''BANU'' Bošnjačka Akademija Nauka i Umjetnosti

Bosnjacka Kulturna Zajednica

Sandzak PSESS

Beško Bau

KUD Plavsko Jezero

Rtv Glas Plava

samo putem FACEBOOKA
samo putem FACEBOOKA

Radio Gusinje

Moje Gusinje

GENOCID 2012 u Plav

pritisni na Sliku i pristupi Grupi putem Facebooka!!!