Linkovi

pritisnite na sliku da bi ste posjetili omiljeni Link

Insan Planeta

YouTube Insan Planeta

Facebook Insan Planeta

Svjetski bošnjački Kongres (SBK)

''BANU'' Bošnjačka Akademija Nauka i Umjetnosti

Bosnjacka Kulturna Zajednica

Sandzak PSESS

Moje Gusinje

Beško Bau

KUD Plavsko Jezero

7. GENOCID Plav & Gusinje

pritisni na Sliku i pristupi Grupi putem Facebooka!!!

Arhiva aktuelnosti Plava i Gusinja

starije Aktuelnosti Plava i Gusinja pronadjite pod rubrikom Arhiva aktuelnosti 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 & 9

Mještani Martinovića neće izgradnju crkve koja nikome netreba

18.05.2014

Crkveni odbor Svetog Georgija iz Gusinja, uz asistenciju policije, ponovo je na Dan Svetog Vasilija Ostroškog radio na uređenju temelja crkve u selu Martinovići kod Gusinja.

 

 

 

Obnovu crkve pokušavaju da sprovedu u djelo već nekoliko godina, ali se tom naumu protivi albansko stanovništvo tog sela, smatrajući takav čin za provokaciju jer se crkva pravi na mjestu gdje nikome nije potrebna.

Mještani Martinovića, 100% albanske nacionalnosti a 0% pravoslavaca, tražili su od političkih predstavnika Albanaca da traže zaustavljanje radova, navodeći da se radi o provokaciji Srpske Pravoslavne Crkve jer se radovi izvode u selu čije stanovništvo čine samo Albanci.

Kako je prenio portal malesiajone.com mještani Martinovića tražili su od albanskih političara da od nadležnih institucija traže zaustavljanje radova, navodeći da će se u protivnom žaliti predstavnicima međunarodne zajednice.

Paroh gornjopolimski i gusinjski Željan Savić ranije je kazao da presude nadležnih institucija potvrđuju da je zemljište crkveno. 

Hasan i Veton Preljvukaj tužili su Mitropoliju 2010, govoreći da je ta zemlja njihovog djeda Redža Preljvukaja. Osnovni sud u Plavu septembra 2011. donio je presudu u korist Mitropolije. Isto je potvrdio Viši sud u Bijelom Polju u martu 2012. i Vrhovni sud Crne Gore nekoliko mjeseci kasnije.Ipak sa punim pravom, naše komšije Albanci sve to ne priznaju, kao što ne priznaju katastarski posjedovni list i tvrde da je sve nelegalno“.

Prošle godine, prilikom izvođenja radova, uhapšene su 22 osobe koje su se protivile izgradnji crkve u tom selu. 

Prijateljstva koja traju 15. Godina - KUD Plavsko jezero

22.03.2014

 

Jucer 21.03.2014 je zbog nemilih dogadjaja koja su zadesila opstinu Plav smrti dva mladica u skromnom i manjem sastavu bez muzike, igre i nastupa obiljezen jubilej 15. godina postojanja KUD Plavsko jezero.

 

Ovim povodom redakcija Web Magazina INSAN PLANETA upucuje sve cestitke povodom jubilarnih 15. god. postojanja kao i sve cestitke za uspjesan rad, dobru organizaciju, lijepih momenata i prijateljstva uz to zelimo im jos dug niz uspjesnih i Jubilarnih godina punih osmjeha i veselih nastupa.

Doprinosom KUD`a Plavskog Jezera, Plav je dobio veliko turisticko i kulturno prepoznanje, jer sta bi bio Plav da nije KUD`a Plavskog Jezera, zasigurno zaboravljen i nepoznat.

HVALA VAM NA SVEMU

 

Text:SSM

 

 

DAN ŽALOSTI U PLAVU: SAHRANJENI EMIL KRCIĆ (22) I EMIR AKSALIĆ (23)

17.03.2014

 

Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un.

 

Toliko bi imali da vam napisemo o Emilu i Emiru...ipak slike govore sve i u zalosti za nasom bracom i drugovima suzdrzacemo se svakog komentara.

 

Molimo Allaha dž.š. da im oprosti grijehe i njihove duše uvede u Džennet, da svoje druženje nastave u džennetskim prostranstvima. Njihovim porodicama da podari veliki sabur. Amin!

Slike: Sena Vatic, Sirhan Mrkulic i Denis Radoncic

Zivot izgubili dva mlada momka u saobracajnoj nesreci na putu Plav - Gusinje

Emil Krcić I Emir Aksalić
Emil Krcić I Emir Aksalić

16.03.2014

 

U subotu 15. 03. 2014 god. u kasnim vecernjim satima zivot su izgubili dva mlada momka u saobracajnoj nesreci na putu Plav-Gusinje, u mjesto Dosudje.

 

Kako nezvanicno saznajemo zivot su izgubili Emil Sapka Krcica i Emir dr.Almira Aksalica. Ljekari u Berane se bore za zivot i treceg njihovog druga koji je bio sa njima u automobilu, Osmana Adema Musica. Istraga je u toku.

 

Molimo se uzvisenom Allahu da Emilu i Emiru podari dzenet a Familiji sabur.

Isto tako upucujemo dove uzvisenom Gospodaru da mladom Osmanu inshallah olaksa i da ga spasi.

 

Ovo je velika zalost i tuga za citav Plav i citavo Gusinje.

Crna Gora dobila 23. opštinu

Gusinje
Gusinje

Gusinje je nova crnogorska opština, na osnovu izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koji su usvojili poslanici parlamenta.

Za usvajanje Zakona glasala su 53 poslanika, a uzdržan je bio predstavnik kluba albanskih partija, Genci Nimanbegu.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta koji bojkotuju parlament, nezadovoljni neusvajanjem zakona o izboru odbornika i poslanika.

Predstavnici poslaničkih klubova čestitali su Gusinjanima na inicijativi, navodeći da se nadaju da će u samostalno opštini brže i efikasnije unaprijediti život lokalnog stanovništva.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević čestitao je građanima Gusinja na upornosti i, kako je rekao, činjenici da će usvajanjem tog zakona ona dobiti ili povratiti opštinu.

Na Ahiret preselio Hamdija-Hamdo Ibrahima Minića

Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un.

 

Obavještavamo braću i prijatelje da je u sinoćnim satima u Švajcarskoj, 15. Februara 2014 godine, na Ahiret preselio Hamdija-Hamdo Minić. Dženaza ce biti obavljena u Plavu.

Ožalošćeni: supruga Nurija (Nura), sinovi Farko i Fasmir, kćerke Fasmira i Fahreta, snahe, zetovi, unučad kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji.

 

Molimo se uzvišenom Allahu da našem Hamdu podari vječni Dženet a Familiju obdari saburom. El-Fatiha

 

Delegacija iz južnog Sandžaka na prijemu kod Reisu-l-uleme

07.02.2014

Sarajevo – Delegacija iz Južnog Sandžaka, predvođena pomoćnikom muftije sandžačkog za Južni Sandžak hfz. Abdurrahmanom-ef. Kujevićem, bila je gost Rijaseta IZ-e u BiH, i tom prilikom se srela sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. U delegaciji su bili predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života iz Plava, Rožaja, Petnjice, Bijelog Polja i Pljevalja, predstavljajući institucije i organizacije: Muftijstvo sandžačko, na čelu sa hfz. Abdurrahmanom Kujevićem, Bošnjačku demokratsku zajednicu u CG koju je predstavljao predsjednik, gospodin Hazbija Kalač, zatim Bošnjačku kulturnu zajednicu koju je predstavljao gospodin Dževat Musić. Delegaciju su dalje sačinjavali profesor Sead ef. Jasavić, Amer Hodžić, Almir Muratović, predstavnik NVO “Sandžak EU regija”, Damir Softić, Edin Talić, Fikret Zoronjić, predstavnik NVO “Ikre” i Admin Čelebić, predsjednik kluba džematlija “Taslidža” iz Pljevalja.

 

Sandžačka delegacija je u razgovoru sa reisul-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem razmijenila stavove po brojnim značajnim pitanjima, posebno se osvrćući na pitanja institucionalnog jedinstva Bošnjaka, te posebno pitanja budućeg ustrojstva islamske zajednice i budućeg statusa Muftijstva sandžačkog kao i Islamske zajednice u Crnoj Gori u okrilju jedinstvene islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu.

 

Reisul-l-ulema je ponovo naglasio da su Bosna i Sandžak domovinski prostor za sve Bošnjake svijeta te da će i buduće ustrojstvo Islamske zajednice saglasno tom stavu normativno tretirati ovo važno pitanje.

 

 

Vlada prihvatila inicijativu za formiranje 23. opštine "Gusinje"

Gusinje
Gusinje

27.12.2013

Vlada je 26.12.2013 donijela Odluku o prihvatanju inicijative Skupštine opštine Plav za dobijanje statusa opštine Gusinje.

 

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, Ministarstvo je dužno da u roku od 30 dana od usvajanja odluke predoloži Vladi izmjene Zakona o terotorjalnoj organizaciji, a nakon toga će se o izmjenama izjasniti Skupština.

"Ukoliko zakon bude usvojen, ide se na izbore, kojim će se za novu opštinu konstituisati novi organi. Ako ova procedura bude završena, značilo bi da je opština Gusinje 23. Opština u Crnoj Gori", zaključio je Konjević.

Šahmanović uhapšen zbog sumnje da je JP Plav oštetio za preko 34.000 eura

12.12.2013

 

Bivši direktor Javnog preduzeća za stambeno – komunalnu djelatnost u Plavu Amir Šahmanović (62) uhapšen je zbog sumnje da je oštetio to preduzeće za oko 34.401 eura.

Šahmanoviću se na teret stavlja koruptivno krivično djelo - zloupotreba službenog položaja jer se vjeruje da je kao direktor JP Plav, tokom jula 2007. godine mjenicom firme potpisao formulare za kredit vlasniku privatne firme "Škorpion" Harisu Hadžialjeviću.

 

Inspektori Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i kurupcije sumnjaju da je Šahmanović, istaknuti funkcioner DPS-a iz Plava, tada bez saglasnosti Skupštine Opštine, kao osnivača ovog JP, ali i bez odluke Upravnog odbora i izvršnog direktora preduzeća, dao jednoj komercijalnoj banci garancije – jemstvo za kredit u iznosu od 30.000 eura, čiji je korisnik bila firma „Škorpion“.

"On je u ime JP, neovlašćeno potpisao mjenična ovlašćenja, zaključio ugovor o jemstvu sa komercijalnom bankom za ugovor o kreditu korisnika – privatne firme „Škorpion“. Kako korisnik kredita – firma „Škorpion“ nije u roku izmirila dospjele obaveze, komercijalna banka je na osnovu rješenja Privrednog suda u Bijelom Polju od jemca – Javnog preduzeća za stambeno – komunalnu djelatnost u Plavu naplatila 34.401,51 euro, na ime glavnog duga, kamata i provizija", piše u saopštenju UP.

Osumnjičeni Šahmanović će uz krivičnu prijavu, biti priveden Specijalnom tužiocu u Bijelom Polju.

Protiv Šahmanovića je, 20. novembra 2013. godine, tužiocu u Plavu podnijeta i krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Policija vjeruje da je Šahmanović u periodu od 28. aprila do 23. avgusta 2010. godine, kao direktor JP za stambeno – komunalnu djelatnost u Plavu, iskoristio položaj i u džep stavio 4.406 eura.

Tokom istrage došlo se do sumnji da je on od inkasanata preuzimao novac, koji je bio naplaćen od potrošača na ime pruženih usluga, ali taj novac kasnije nije uplaćivao na žiro-račun preduzeća ili predavao blagajni...

Ta krivična prijava protiv Šahmanovića podnijeta je u redovnom postupku.

Izvor:Vijesti

Kuća Lalevića izgorjela do temelja: Apel nadležnima da pomognu

10.12.2013

Mještani plavskog sela Gornja Ržanica uputili su apel Opštini i državnim institucijama, posebno Ministartsvu rada i socijalnog staranja, da hitno pomognu u zbrinjavanju porodice njihovog komšije Miodraga Lalevića, kojem je do temelja izgorjela porodična kuća, sa kompletnim pokućstvom.

Prosvjetnom radniku Midragu Laleviću i njegovoj supruzi Nadi, koji imaju četvoro djece, kuća je izgorjela u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima, a vatrogasci su stigli tek poslije sat i po vremena.

 

Jedan od Miodragovih komšija, kod koga je ova porodica privremeno smještena, Danilo Otašević, Vijestima je rekao da su vatrogasci stigli sa „fapom“ starim ko zna koliko godina, i zastarjelom opremom.

"Ja mislim da je taj vatrogasni kamion stariji od svih vatrogasaca. Sada zamislite koliko je njemu trebalo da stigne iz Plava do našeg sela. Stigli su samo da ugase temelje kuće", kazao je Otašević.

On je rekao da na prve pozive nijesu stigli ni policija ni hitna pomoć, i da je policija došla tek danas da izvrši uviđaj.

"Uzrok požara najvjerovatnije su električne instalacije. Kuća je planula kao da je od slame. Lalevići nijesu uspjeli da iznesu ni najelementarnije stvari, dokumenta i odjeću. Sve im je izgorjelo u požaru. Svi aparati iz pokućstva. Sve što su stvarali dvadeset godina, od kada su ovu kuću kupili i renovirali“, ispričao je taj komšija.

U požaru niko, na sreću, nije stradao, ali je porodici Lalević sada, kažu, potrebna hitna pomoć u najonsovnijim stvarima, čak i u hrani, budući da im je izgorio i zamrzivač sa kompletnom zimnicom.

"Mi iz sela smo svi priskočili. Ali šta očekivati od sirotinje. Ja sam ih sinoć smjestio u kući moga brata koji ne živi ovdje i koja je prazna, ali u njoj nema šporeta. Danas ćemo od Opštine prvo zatražiti šporet i ogrijev, pa onda sve ostalo", rekao je Otašević.

Mještani pričaju da je Midrag učitelj u Plavu, i da će sa svojom prosvjetarskom platom teško moći da obnovi pokućstvo.

"Zato mi iz sela molimo sve državne institucije da što hitnije povedu akciju prikupljanja pomoći za ovu porodicu koja je u najgore vrijeme ostala bez krova nad glavom i elementarnih stvari za život“, apelovali su mještani sela Gornja Ržanica.

 

Izvor: Vijesti

Košarka na rukometnoj utakmici: Danilovgrad - Plavsko jezero 63:9!

30.11.2013

Koliko je Prva ženska liga, i uopšte crnogorska rukometna scena, dobila time što su tri drugoligaša, administrativnim putem (nakon odustajanja Maestrala, zbog čega se nije moglo nastaviti takmičenje sa tri tima), priključena eliti, najbolje je odslikao današnji meč u Kokotima – Danilovgrad je savladao Plavsko jezero košarkaškim rezultatom 63:9 (30:2)!

U mlađanoj (juniorskoj) ekipi ekipi Maje Savić najefikasnije su bila Itana Grbić i Esma Muratović sa po osam golova, Ema Ramusović, Vanesa Agović i Slađana Prelević su dodale po sedam.

 

U slabašnom timu Plavskog jezera, očigledno nedoraslog za ovaj rang takmičenja, ubjedljivo najbolja je bila Aleksandra Vujović koja je postigla sedam od ukupno devet golova svog tima!

U drugom meču današnjeg programa, Nikšić je u gostima savladao Mojkovac 27:15 (13:5). Najefikasnija u pobjedničkom timu bila je Katarina Racković sa šest golova, dok je kod domaćih najviše golova, tri, postigla Sara Filipović.

Sjutra se u Nikšiću sastaju Levalea 2010 i Budućnost II (16 časova).

U ranije odigranom meču 2. kola, Sutjeska je bila bolja od Berana 2003 sa 28:24 (13:12).

 

Izvor: Vijesti

Dr. Mersim Ziljkic - Kurban Bajram 10.2013 - PLAV Sultanija

09.11.2013

Sead ef. Jasavic - Ucenje Kur`ana (Kurban Bajram 10.2013 - PLAV Sultanija)

09.11.2013

PLAV - Policija Uklonila Blokadu Odlaganja Deponije u Martinovice

Plav: Dvije osobe povrijeđene u obračunu na planini Treskavac

08.09.2013

 

Plavljani Šefket Jasavić (33) i Vilko Turković (48) teško su povrijeđeni u međusobnom obračunu, koji se 7. septembra, desio na plavskoj planini Treskavac.

 

Njih dvojica juče poslije podne sa teškim povredama transportovani su u Klinički centar Podgorica.

 

Prema nezvaničnim informacijama, dvojica Plavljana posvađala su se zbog imovinskih odnosa, a epilog svađe je ranjavanje Jasavića vatrenim oružjem i teške povrede Turkovića nanijete tupim predmetom.

Njih dvojica su nakon obračuna preveženi u jedinicu za Hitnu medicinsku pomoć u Plavu.

"Jasavić je primljen sa prostrelnom ranom od vatrenog oružja u predjelu lijevog ramena, dok je Turković imao povrede u potiljačnom predjelu glave nanešene tupim predmetom", kazao je dežurni ljekar dr Sabahudin Pupović.

Iz Ispostave policije u Plavu, saopšteno je da su svi akteri događaja privedeni i da čitav slučaj vodi Više državno tužilaštvo iz Bijelog Polja, čiji je tužilac i obavio uviđaj.

Iz policije su naglasili da je istraga u toku.

 

Izvor: Vijesti

Motociklista iz Plava preminuo u Kliničkom centru

26.08.2013

 

Motociklista Veljko Bošković (53) iz Brezojevica kod Plava preminuo je jutros u Kliničkom centru od posljedica udesa koji se desio u petak oko 21 čas. U udesu je učestvovao „fijat bravo“ kojim je upravljao Denis Lucević (31) iz Francuske.

 

Udes se dogodio kada je Lucević, krećući se iz pravca Plava prema Gusinju, u mjestu Cirikače preticao vozilo ispred sebe i tom prilikom zakačio motocikl  „tomos“ kojim je upravljao Bošković, krećući se iz pravca Gusinja i tom prilikom ga odbacio nekoliko metara niz strminu puta. Bošković je nakon udesa transportovan u  Opštu bolnicu u Beranama, pa u Klinički centar u Podgorici.

Uviđaj na licu mjesta izvršio je Osnovni državni tužilac Erdan Feratović uz asistenciju ekipe za uviđaje Ispostave policije Plav.

 

Izvor:Vijesti

Potresni detalji prekjučerašnje tragedije: Otac mrtvu kćerku (12) kilomerima nosio u naručju

23.08.2013

Tek danas doznati su se svi detalji velike tragedije koja se dogodila u srijedu i priče o očaju koja tjera suze na oči. Otac je svoju kćerku (12), već mrtvu, kilometrima nosio u naručju, nadajući se da joj doktori mogu pomoći…

 

Podsjetimo, dvanaestogodišnja Eliza Kukaj iz sela Martinovići, u opštini Plav, utopila se u Čemerik jezeru kod Gusinja (Crna Gora). Nesreća se dogodila u srijedu poslije podne kada se djevojčica kupala u jezeru sa dvije sestre i ocem.

Djevojčice su se igrale u plićaku i u jednom trenutku Eliza je potonula. Otac, koji je neplivač, uspio je da dođe do kćerke, ali ona nije davala znake života.

Jezero je od grada udaljeno tri kilometra, a na tom mjestu nema telefonskog signala. Otac je kćerku u naručju donio u Zdravstvenu stanicu u Gusinju gdje je ljekar Elvis Omeragić konstatovao da je smrt nastupila utapanjem.

Pred očima svog oca Galjana i dvije starije sestre, udavila se Eliza Kukaj (12). Nesrećna djevojčica, koja je sa ocem i sestrama pošla na izlet do prelijepog jezera, poslije dolaska na njegovu obalu ušla je u plićak i počela da se igra. Međutim, koji trenutak kasnije zgranuti otac čuo je vrisku djevojčica i ugledao prizor od koga se sledio – Elizu je jezero gutalo…

Neplivač, kao i kćeri, nije mogao da pomogne najmlađoj od njih. Vrištao je i jurio okolo, a onda je, vidjevši da u divljini nema nikoga sem njih, zakoračio u ledenu vodu. Kada je na jedvite jade dospio do svoje mezimice, doživio je novi šok. Eliza nije davala znake života. Ridajući uzeo ju je u naručje i pohitao ka obližnjem Vusanju. Signala mobilne telefonije u toj nedođiji nema, pa nije mogao da ostvari kontakt ni sa kim ko bi mogao da pruži ruku pomoći. Galjan se teturao noseći beživotno tijelo djeteta kilometrima, ali nije vrijedilo.

U zdravstvenoj stanici u Gusinju, dr Elvis Omeragić mogao je samo da konstatuje smrt utopljenjem.

Molimo se uzvisenom Allahu stvoritelju svih svjetova da maloj djevojcici podari vjecni dzenet a roditeljima i Familiji sabur! El-Fatiha
Molimo se uzvisenom Allahu stvoritelju svih svjetova da maloj djevojcici podari vjecni dzenet a roditeljima i Familiji sabur! El-Fatiha

Utopila se djevojčica blizu Gusinja

22.08.2013

Djevojčica Eliza Kukaj (12) utopila se juče u popodnevnim časovima u 

Čemerik jezeru, u blizini Gusinja.

 

Eliza Kukaj je bila učenica petog razreda osnovne škole.

Prema nezvaničnim informacijama, djevojčica se igrala sa svojim sestrama kraj jezera, čiji je vodostaj ove godine bio neuobičajeno visok.

Za sada nije poznato kako je došlo do tragedije na jezeru, koje se nalazi na 1.238 metara nadmorske visine, a koje je od Doma zdravlja u Plavu udaljeno nekoliko kilometara.

U policiji sinoć nije bilo moguće dobiti više informacija o tragediji,s  obzirom  na to da je porodica nastradale zbog šoka kasno prijavila šta se dogodilo.

 

Izvor:Vijesti

Festival Islama Plav 2013

29.07.2013

Iftar u Plavu

16.07.2013

 

U Plavu je jucer odrzan zajednicki iftar gdje su bili pozvani svi gradjani ove opstine. Organizatori su bili opstina Plav i Turska opstina Bayrampasa iz Istambula.

 

Na plotou gimnazije "Beco Basic" u Plavu pored gradjana ove opstine iftaru su prisustvovali i mnogi zvanicnici iz vjerskog i politickog zivota ove opstine i republike kao i zvanicnici iz Turske. Prisutnima na ifraru sa pozdravnim rijecima prvo se obrato zvanicnik Bayrampasa opstine iz Turske koji je rekao da ovaj iftar organizuju najvise paraunuci onih koji su napustili podrucje balkana prije 100 i vise godina. Ta veza nikada nije prestajala i nece prestajati koja sada ide uspravnom linijom. Turska ce u svakom pogledu pomagati Balkan sve vise i vise za sto se zalaze i vlada premijera Erdogana naglasio je on. U nastavku prisutnima se obratio i Orhan Sahmanovic koji je izmedju ostalog pozvao sve prisutne da ustanu i prouce fatihu za sve stradale iz Plava i Gusinja koji su ubijeni 1912/13 samo sto su bili muslimani, kao i za 8.500 ubijenih Srebrnicana jula 1995 godine. Prisutnima su se obratili i ambasador Turske u Crnoj Gori kao i reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzic.
U nastavku programa ciji je moto "brastvo ne poznaje granice" odrzan je muzicki program gdje je izvodjena tasavvufska muzika i ilahije iz Turske sto je odusevilo prisutne. Na kraju kao gost iznanedjenja bio je Saban Burhan, poznati interpretator ilahija i kasiba kao i hor Medrese "Mehmed Fatih" iz Podgorice.

 

Izvor: www.gusinje-plav.com (Senad Sehovic)

Slike: Sena Vatic, Elmira Redzematovic, Denis Radoncic

Murino: Pretukli svatove, jer su im smetale zastave

10.07.2013

 

Svadbena kolona automobila sa bošnjačkim i crnogorskim obilježjima doživjela brutalan napad u Murinu

 

Kolona svatova, koja se u nedjelju iz Gusinja uputila ka Rožajama, doživjela je brutalan napad u centru Murina kada su mještani Rade Paunović i Ljubiša Popović prvo vrijeđali na nacionalnoj osnovi, a potom letvama i pesnicama pretukli dva svata.

Napad se dogodio u centru Murina kada su Paunović i Popović zaustavili svatove, čiji su automobili bili zakićeni crnogorskim i bošnjačkim zastavama, a potom sa tri prsta upirali u stakla, vrijeđali, nakon čega su radile i letve...

Deblji kraj u obračunu izvukao je svat Sead Radončić, koji će nedjeljno veselje pamtiti i po ožiljcima, koji su mu ostali nakon napada u Murinu.

U sukobu je povrijeđen i svat Elvis Feratović, koji je policajac, ali je on prošao sa lakšim povredama.

Dežurni ljekar u Službi hitne pomoći u Plavu dr Said Čekić rekao je “Vijestima“ da je Radončić u bolnicu primljen sa povredama glave.

„Radi se o posjekotini od četiri centimetra na tjemenu glave, ali i posjekotini ispod lijevog oka. Pacijent je poslije opservacije prebačen u Urgentni centar u Beranama, zbog daljeg pregleda“, kazao je Čekić.

 

Nasilnici pušteni iz pritvora

 

 

Paunoviću, koji je raseljeno lice sa Kosova, ali i Popoviću iz Murina juče je isteklo 48-časovno zadržavanje, koje im je nakon saslušanja odredio tužilac iz Plava, nakon čega su i pušteni na slobodu.

 

Njima dvojici se na teret stavlja krivično djelo “nasilničko ponašanje”.

Njih dvojica su u nedjelju, kako se vjeruje, prvo izazvali tuču u jednom murinskom kafiću, a potom su odlučili da napadnu svatove iz Gusinja i Rožaja, jer su im zasmetale bošnjačke i crnogorske zastave.

Nekoliko svatova, koji su tog dana doživjeli horor ispričali su “Vijestima” da su Paunović i Popović kod kružnog toka prvo zaustavili kolonu, a potom dižući tri prsta upirali ruke na stakla gotovo svih automobila.

“Vozači su pokušavali da ih izbjegnu, ali je onda došlo do zakrčenja na kružnom toku. Tada je naišao plavi karavan u kojem su bila dva momka, takođe, svatovi iz iste kolone. Probali su da prođu kružni tok, ali su ih zaustavili Murinjani”, ispričao je sagovornik “Vijesti”.

 

Tukli šipkama, letvom...

 

Očevidac napada tvrdi da se jedan od napadača naslonio na haubu karavana, a potom uperio tri prsta obje ruke u šoferšajbnu, dok je drugi huligan prešao na stranu suvozača.

“Mladići su zaustavili vozilo, a i ostali dio kolone za njima je stao. Suvozač iz karavana je izašao, nakon čega su huligani počeli da ih mlate. Jedan od njih je izvukao metalnu šipku iz svog auta bijele boje, koje je bilo parkirano na kružnom toku, kojom je počeo da udara po glavi i tijelu suvozača. Zatim je prešao na vozača, a drugi momak koji je bio sa njim nastavio je da bije krvavog svata, sve dok on nije izgubio svijest”, ispričao je sagovornik “Vijesti”.

Kada su svatovi krenuli da pomognu mladićima, Popović i Paunović su pobjegli.

Beranska policija saopštila je sinoć “Vijestima” da su odmah po dobijanju informacije da je u Murinu došlo do incidenta, otkrili da su svatove napali Paunović i Popović.

 

Tri prsta i uvrede

 

 

Dvojica osumnjičenih Murinjana, kako tvrde očevici, sve vrijeme su vrijeđali na nacionalnoj osnovi, ali i provocirali svatove dižući tri prsta... Sagovornik koji je “Vijestima” ispričao nemile scene smatra da svi treba da znaju da i dalje postoje ljudi “koji mrze i koji su spremni čak i da ubiju zbog svoje mržnje”.

“Mi jesmo Muslimani - Bošnjaci koji žive u Crnoj Gori koja nas je zaboravila i koja nas prepušta na milost i nemilost ljudima koji gaje mržnju protiv nas, a ništa im skrivili nijesmo. U Gusinje dolaze ljudi iz dijaspore, koji su preživjeli isto što i ja i koji su bili u koloni svatova i koji možda nikad više neće doći jer im je dosta takvih trauma. A što je najgore svi pokušavaju to da zataškaju”, napisao je sagovornik “Vijesti”.

On sumnja da neko napad u Murinu želi da drži u tajnosti, jer niko od očevidaca do sada nije pozivan da saopšti izjavu.

“Automobili sa svatovima bili su puni žena, nevjesta je bila u tradicionalnoj nošnji. Običaj je da se svatovi nikad i nigdje ne zaustavljaju. Da smo htjeli, mogli smo svi da izađemo i da se napravi pokolj. Srećan sam što to nije tako, jer ko zna šta bi se desilo”, kaže ovaj Gusinjanin.

 

Izvor: Vijesti

Plav: Osumnjičeni za krađu kod hotela "Plavsko jezero"

01.07.2013

 

Plavska policija je podnijela krivičnu prijavu protiv petoro lica nastanjenih u Podgorici, zbog sumnje da su ukrali bakarne table sa krova hotela "Plavsko jezero".

Policija je uhapsila osumnjičene F.C. (29), B.Š. (27), N.I. (33), A.B. (26) i D.P. (30), saopšteno je iz Uprave policije.

 

"Naime, F.C., B.Š., N.I., A.B. i D.P. su, kako se sumnja, u noći između 28. i 29. juna 2013. godine, uz upotrebu podesnog sredstva, sa krovne konstrukcije objekta hotela “Plavsko jezero” u Plavu, odvalili 20 bakarnih tabli, koje su potom utovarili u putničko vozila sa namjerom da otuđe iste, ali su ih policijski službenici u tome spriječili i lišili slobode", piše u policijskom saopštenju.

Policija je vratila bakarne table vlasniku, a događaju je obaviješteno Osnovno državno tužilaštvo u Plavu.

Nakon hapšenja su uz krivičnu prijavu, predati Osnovnom državnom tužiocu u Plavu na dalju nadležnost.

 

Izvor: Vijesti

Plav: Nožem ubio komšiju i ranio mu sina

25.06.2013

 

Vukašin Petrović (71) ubijen je hladnim oružijem oko 17 časova u MZ Velika, zaseoku Maglič u Plavskoj opštini, dok je njegov sin Igor (36) zadobio lakše povrede. Ovaj zločin izvršio je njihov komšija Dragan-Zeko Knežević (42).

Lučonoše SMS “Bećo Bašić”

18.06.2013

 

Predsjednik Opštine Plav g-din Orhan Šahmanović danas je na prigodnoj svečanosti uručio poklone najboljim učenicima (lučonošama) sa područja Plavske opštine i poželio im da u narednom periodu postignu još bolji uspjeh i da budu podstrek budućim generacijama.

 

“Svim učenicima čestitam u ime Opštine Plav i u svoje lično ime i želim im puno uspjeha u daljem učenju i radu. Opština će uraditi sve da im nakon završetka studija omogući da se zaposle i primijene ono što su naučili i na taj način daju doprinos razvoju našeg grada” kazao je g-din Orhan Šahmanović ovom prilikom.

«Poklone» je uručio savjetnik predsjednika g-din Mirza Medunjanin koji je učenicima poželio puno uspjeha i sreće u daljem školovanju.

Diplomu «Luča» za odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta na kraju svake školske godine i za primjerno vladanje u SMS “Bećo Bašić” dobili su:

Adila Bektešević

Amina Šahmanović
Markišić Nermina
Dašić Svetlana
Feratović Fahrudin
Mehmedović Merida
Turković Velimir
Petrović Nemanja
Novićević Ksenija
Radenović Stefan
Kukaj Vljerona
Čeljaj Arbreša
Kolašinac Mina
Ciriković Albina
Šabović Mensur
Canović Anisa
Turković Boris
Šoškić Radomir
Rajković Andrija
Hot Mevljudin
Markišić Alen
Radenović Ivana
Dješević Ensar

Rugova Arijanita

Dedušaj Leonida

Draškovič Ajla

Rajković Melinda

Redžematović Vanesa

Mali Eto Dervisevic - veliki fudbalski supertalent

otac Samir & sin ETO
otac Samir & sin ETO

17.06.2013

 

Mali Eto Dervisevic kao veliki supertalent proglasen na fudbalskom trniru "Friuli Venecija" u Italiji za najboljeg fudbalera generacije za 2013 godinu.

 

Da se u Italiji talenti radju na sve strane i nije neko cudno ali kada nase Plavogusinjsko dijete postize rezultate medju tolikim Italijanskim talentima onda je to za svaku pohvalu. Ne zaboravimo i cenjenicu da Italija ima vise klubova nego Plav & Gusinje stanovnika time i vise stadiona nego djece koja se radjaju u Plavu & Gusinju. I pored svih tih cinjenica uporan rad i podrska roditelja dovela je malog ETA do svojih prvih velikih rezultata kako sa svojim klubom "Forum Juli Udine" koji je osvojio Turnir tako i proglasenjom za najboljeg fudbalera generacije za 2013 godinu.

 

Ponosnim roditeljima kao i malom ETU redakcija WEB-Magazina Insan Planeta cestita od sveg srca na ovom uspjehu i zeli im puno srece i jos mnogobronih uspjeha i nagrada u zivotu.

 

Text: SS.Music

1913 - 2013 / 100. god. poslije

Hutba Sead ef. Jasavić - "Arap džamija" 24.05.2013

Ministarstvo zdravlja Crne Gore dodijelilo primarijat dr. Azri Purišić-Lješnjanin

dr. Azri Purišić-Lješnjanin
dr. Azri Purišić-Lješnjanin

30.05.2013

 

PLAV - Dana 24.05.2013. godine , Komisija za dodjelu primarijata Ministarstva zdravlja Crne Gore dodijelila je stručno zvanje "PRIMARIJUS" iz oblasti Oftalmologije (očne bolesti), dr. Azri Purišić-Lješnjanin stalno zaposlenoj u Domu zdravlja Plav. Sticanjem zvanja primarijus, dr. Azra Purišić-Lješnjanin je postala prvi primarijus koji radi u Domu zdravlja Plav od njegovog postanka, a ujedno drugi primarijus Oftalmologije koji je trenutno radno angažovan u Crnoj Gori.

 

Redakcija Web-Magazina INSAN PLANETE čestita dr. Azri Purišić-Lješnjanin i želimo joj još uspjeha u daljem radu.

 

Text: Sena Vatić

Maskirani razbojnici upali u kuću Mehmeda Jadadića i počeli da ga batinaju

Mehmed Jadadić
Mehmed Jadadić

29.05.2013

 

Maskirani razbojnici upali su prošle srijede u kuću Plavljanina Mehmeda Jadadića i počeli da ga batinaju, ali ga je dalje torture spasio alarm koji se oglasio i otjerao napadače.

 

Jadadić je  ispričao da je te večeri bio u svojoj trgovinskoj radnji, gdje je sređivao dokumentaciju i da se nešto poslije ponoći zaputio ka kući.

 

„U 25 minuta poslije ponoći bio sam ispred kuće. Podigao sam garažna vrata daljinskim, ne izlazeći iz auta i ušao vozilom u garažu. Kada sam otvorio vrata auta da izađem, dvije nepoznate, maskirane osobe stvorile su se ispred mene. Obojica su bila obučena u tamnu garderobu, a na glavi su imali fantomke”, rekao je Jadadić.

On je rekao da je nekako izašao iz auta, kada ga je jedan od napadača uhvatio za ruke. 

“Pokušao sam da se otrgnem. Drugi me tada palicom udario po glavi, a zatim nastavio da me tuče po tijelu. U tom guranju i komešanju, uključio se sigurnosni alarm. Oni su tada prestali da me udaraju i nestali“, ispričao je Jadadić.

Objasnio je da je nakon toga pozvao policiju.

“Oni su stigli u najkraćem roku. Povezli su me u bolnicu, jer sam od udarca u glavu dobio rasjekotinu i krv me cijelog oblila. Policija je ostala da obezbjeđuje kuću, a ujutru su obavili i uviđaj. Moram reći da su bili maksimalno korektni i angažovani i na tome im se zahvaljujem”, dodao je on.

Jadadić petnaest godina drži malu prehrambenu radnju. On tvrdi da ne zna razlog napada, ali da pretpostavlja da su napadači htjeli da ga savladaju, a potom i opljačkaju.

“Nikad nisam imao poslovnih problema, niti kome šta dugujem, niti meni neko išta duguje. Zato i ne znam kako da okarakterišem ovaj napad, osim da je razlog napadača bio taj da me savladaju, a nakon toga da najvjerovatnije otuđe stvari iz kuće”, kazao je Jadadić.

On je rekao da živi skromnim životom, kao i, kako je rekao, većina građana Plava.

“Jer, od prodavnice u kojoj radim, mogu jedva da pokrijem sve mjesečne izdatke. Ako su mislili da će naći neke vrijednosti, onda su se preračunali, jer ih ja ne posjedujem“, kazao je Jadadić.

Istakao je da o svom slučaju namjerno govori javno, jer želi da upozori sugrađane da se čuvaju od razbojnika.

„U posljednjih nekoliko mjeseci, par trgovaca napadnuto je ispred svojih kuća. Zato mislim da ovi događaji nisu slučajni, nego dobro isplanirane kriminalne radnje”, rekao je Jadadić.

Iz ispostave policije Plav, “Vijestima” je saopšteno da se intezivno radi na tom slučaju.

“Djelo je okvalifikovano kao nanošenje lakših tjelesnih povreda i policija intenzivno traga za počiniocima ovog događaja“, saopšteno je u policiji.

Crnogorska policija uhapsila 22 Albanca u Plavu zbog protivljenja izgradnje pravoslavne crkve

Selo Martinoviće
Selo Martinoviće

26.05.2013

 

Kako nezvanično saznajemo 'Plava i Guci Foundation' je na Facebook stranicu objavila da je jučer 25. Maja 2013 god. u 11:00 sati došlo do hapšenja Albanaca od strane "Crnogorske policije" u selu Martinoviće kod Plava.

 

Hapšenja su se desila nakon što su se Albanci sela Martinoviće protivili izgradnji Srpske pravoslavne crkve, u kojem ima o% pravoslavnih žitelja i koja je po nekim saznanjima bila i svojevremeno sagrađena na privatno zemljiste i bez ikakvog prava samo da bih se muslimanski narod diskriminirao kao sto s to i danas pokušava jer kome je potrebna crkva gdje nema pravoslavnog naroda,  pa je privedeno preko 20 osoba. Pitamo se samo dali bih policija Crnogorske vlade postupila isto kada bih se počela izgradnja Džamija u Brezojevice ili Novšiće gdje živi pretežno pravoslavni živalj (budući da je tamo postojala Džamija koju su srušili po naređenju Kralja Nikole po gubitku Boja na Novšiće). Ovu informaciju je potvrdila i Web-stranica "Reporteri.net tri".

 

Oko 11:00 sati u selu Martinoviće stigao je veliki broj Crnogorskih specijalnih snaga, koji je došao da zaštiti ultranacionalističke Srpske pravoslavne ideje, i koji uz pomoć vladajućeg Crnogorskog državnog aparata vjekovima iskušava Plavogusinjsko albansko/bošnjačko stanovništvo. Sjetimo se 7.Genocida 1912-1913 god. Šokantno je kad se takve informacije šire od rođenja,  šokantno je vjekovno nasilje na tim prostorima i kada država pokušava da zadire na temeljno pravo građana.

 

 Specijalna policija jučer je uhapsila u Martinoviće:

 

1. Isuf Balia Balidemaj ( 80 god.)
2. Selim Kameri Hasangjekaj ( 74 god.)
3. Sherif Lani Hasangjekaj ( 70 god.)
4. Bujar Hasangjekaj
5. Naim Prelvukaj
6. Lis Naimi Prelvukaj
7. Shaban Syla Balidemaj
8. Skender Hasangjekaj
9. Flamurdon Hasangjekaj
10. Hasan Prelvukaj
11. Valon Prelvukaj
12. Fatos Prelvukaj
13. Shaban Prelvukaj
14. Sadri Smajli Balidemaj
15. Ibish Balidemaj
16. Rexhe Balidemaj
17. Bali Rama Hasangjekaj
18. Sadik Rama Hasngjekaj
19. Luan Bajram Balidemaj
20. Martin Hasangjekaj
21. Ali Zeqiri Prelvukaj
22. Bekim Hasangjekaj

a u međuvremenu VIJESTI.me objavljuju Tekst: Policija spriječila sukob zbog gradnje crkve u Martinovićima kod Gusinja

Radove su pokušali da spriječe mještani Martinovića, koji se od početka protive gradnji crkve.

 

Crkveni odbor Svetog Georgija iz Gusinja, uz asistenciju plavske policije, nastavio je čišćenje ruševine crkvišta Svetog Vasilija Ostroškog u selu Martinoviće koje se nalazi uz regionalni put Plav-Gusinje.

Radove su i juče živim zidom pokušali da spriječe mještani Martinovića, koji se od početka protive gradnji crkve. Pojavljivanje sveštenika i radnika izazvalo je revolt mještana Martinovića, Albanca muslimanske vjeroispovijesti, koji tvrde da zemljište ne pripada crkvi.

 

Policija je najprije uklonila živi zid koji su mještani formirali da bi spriječili radove, nakon čega je posao nastavljen uz obezbjeđenje.

Iz plavske policije "Vijestima" je rečeno da je grupa Martinovićana privedena zbog “nepostupanja po naređenju”.

 

"Privedena su 22 lica, od toga jedno maloljetno, zbog nepostupanja po naređenju, odnosno jer nijesu dali da se prođe i oni su proslijeđeni sudiji za prekršaje2, saopšteno je iz plavske policije.

Paroh gornjopolimski i gusinjski Željan Savić kazao je da se nastavlja sa radovima započetim prije nekoliko dana, kada nijesu imali potrebnu mehanizaciju, te da, i pored lošeg vremena, posao teče planiranom dinamikom.

 

„Cilj nam je da ogradimo cio kompleks crkvišta, da sklonimo zemlju koja je pritiskala temelje crkve, kako bismo taj krug dotjerali u stanje koje zaslužuje i zaštitili ga od skrnavljenja stoke. Međutim, i danas kao uostalom i svaki prethodni put, naišli smo na probleme koji su nepotrebni i koji nikome ne služe na čast“, kazao je Savić i zahvalio se policiji što je reagovala.

Savić je pozvao mještane Martinovića na poštovanje i međusobno uvažavanje uz sve različitosti koje kao oba naroda posjeduju.

Više mještana kazalo je „Vijestima“ da misle da nije bilo potrebe za sprovođenjem u policiju, jer nijesu ništa uradili.

„Mi smo izašli samo na lice mjesta, nijesmo nikome nijednu ružnu riječ rekli, a policija je dovela vozila i jednog po jednog. Nakon toga došla su sveštena lica, radnici i svi ostali, dok je policajaca bilo između tridest i četrdeset. Mi nijesmo pravili živi zid i može pričati kako god hoće i nikome ma ni riječ lošu nijesmo rekli“, ispričao je jedan aktera incidenta.

Među uhapšenima juče bio je i Naim Preljvukaj iz Martinovića, koji je ranije „Vijestima“ ustvrdio da sporno zemljište pripada njegovim precima-rođacima. Paroh Savić je napomenuo da je odlukom Vrhovnog u Podgorici to zemljište crkveno.

Prevljukaj je ranije istakao da je Vrhovni sud donio odluku bez dokaza i da mještani traže da se prestane sa bilo kakvim radovima i dolaženjem u selo predstavnika crkve.

Maturanti 2013 ulepšali kišne dane Plava & Gusinja

Anisa Canović & Dino Hadžialjević
Anisa Canović & Dino Hadžialjević

Slike: Sena Vatić

TIKA opredijelila 350.000,00€ donacije Opštini Plav

19.05.2013

 

U srijedu 8. Maja Zamjenik premijera Republike Turske g-din Bekir Bozdag je primio Predsjednika Opštine Plav g-dina Orhana Šahmanovića, potpredsjednika Vlade Crne Gore g-dina Rafeta Husovića I reisa islamske zajdnice u Crnoj Gori g-dina Rifata ef. Fejzića.

 

Na sastanku prisutni su zahvalili na pomoći Republike Turske koju pruža Crnoj Gori, razgovarano je i o projektima koji su planirani za naredni period. Naglašavajući istorijske odnose izmedju dva naroda, Bozdag je rekao „Bošnjačko-muslimanska zajednica u Crnoj Gori služi kao bitan most izmedju Turske i Crne Gore.“

G-din Bozdag i G-din Šahmanović su se dogovorili da će Turksa podržati opštinu Plav po pitanju nedostatka snadbijevanja vodom kroz Tursku agenciju za medjunarodnu saradnju i razvoj (TIKA). U tu svrhu prvi dio sredstava za izgradnju prve faze oprijedijeljeno je 350.000,00€ donacije.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, sa reisom islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom ef. Feijzićem i Predsjednikom opštine Plav Orhanom Šahmanovićem takodje su boravili u posjeti reisu islamske zajednice Turske prof.dr. Mehmeta Gormeza.

Reis Turske Gormez je izrazio zadovoljstvo na zajedničkoj posjeti kao i zajedništvu političkih i vjerskih predstavnika Bošnjaka iz Crne Gore, kao i značaj jedinstva muslamana u Crnoj Gori.

„Pored toga veoma nam je drago što je Crna Gora u vremenima velikih izazova sačuvala mir, kao i dobre odnose medju pripadnicima svih konfesija. Turska sa Crnom Gorom ima dobre odnose prije svega prijateljske i naš cilj je da Balkan kao i Crna Gora stvori trajni mir i blagostanje ljudi“ istakao je Gormez.

Delegacija je posjetila i generalni direktorijat TIKE u centrali ove agencije u Ankari. Razgpvarano je o dosadašnjoj saradnjoj saradnji i pomoćima koje je TIKA od svog djelovanaj na teritoriji opštine Plav ostvarila. Takodje je bilo govora i projektima koji će se, pod pokroviteljstvom ove agencije, ostvariti u Plavu u narednom periodu.

U višednevnoj posjeti Turskoj delegacija je posjetila opštinu Konja kao i više državnih institucija Republike Turske.

U plavskoj opštini voda nije za piće

16.05.2013

 

PLAV – Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Plav republički sanitarni inspektor Vehbija Šabović saopštio je odbornicima da voda za piće u mjesnim centrima u ovoj opštini higijenski nije ispravna. Ovo se posebno odnosilo na Gusinje, gdje je utvrđeno prisustvo bakterije ešerihija koli.

 

Voda za piće nije čista jer se u Gusinju i Murinu ne hloriše. U tim mjesnim centrima vodoizvorišta nijesu obezbijeđena, a stanje nije mnogo bolje ni u Plavu gdje hlorinator na bazi soli čas radi, čas ne radi.

- U kišnim danima voda je mutna, a taj problem se javlja kad se podigne nivo u vodoizvorištima – bazenima, pa je potrebno da se dodatno hloriše. Međutim, na vodoizvorištima nemamo hlora, niti postoje hlorinatori – naglašava Šabović.

Na posljednjoj sjednici SO Plav iznijet je podatak da su prije dvije godine nabavljena tri hlorinatora na bazi soli za Plav, Gusinje i Murino. Hlorinator u Plavu je postavljen, dok u Gusinju i Murinu tek treba da budu obezbijeđeni uslovi za njihovo postavljanje na vodoizvorišta. Zaključeno je da opština treba da nađe sredstva kako bi i preostala dva hlorinatora bila stavljena u funkciju, tim prije što za taj posao nijesu potrebna neka velika ulaganja.

Sanitarni inspektor Vehbija Šabović apelovao je na građane u sva tri mjesna centra da, naročito u ljetnjim mjesecima, piju prokuvanu ili flaširanu vodu.

 

Izvor:Pobjeda

Racina - NASILNO POKRŠTAVANJE (Pjesmu piše Hasan Pupović)

Piše: Hasan Pupović
Piše: Hasan Pupović

13.05.2013

 

RACINA
NASILNO  POKRŠTAVANJE

 
Od hiljadu devesto dvanaeste
Plav Gusinje zahvatila tuga,
na  Racini nedavne prošlosti
zalivenom krvlju, tuge,bola  i žalosti.
 
Pa to bješe mjesto, tuge i ponosa
mjesto bola patnje i prkosa,
o Racino svojih krvlju natopljena
poklana si, al nijesi pokorena.
 
Neki ljudi lošeg svoga zvanja, pripremiše tvojim Muslimanima klanja,
pa smišljaju tvoga naroda istrebljenje, da Muslimansko više ne bude tu življenje.
 
Plan imahu kraljevine Crne Gore, kako tvojim Muslimanima učiniti gore, Turcima se na njih osvetiti i kako ih po sve istrijebiti, te se od njih za uvijek osloboditi.
 
Tada Avro Cemi uzima komandu, da ti narod zamota o jadu, pa se smišlja kako da započne sa pričama ilj pokolj da počne.
 
Pa na glas povika !, predavanja bit će vrlo kratka jer ja nemam s vama  birat više vakta, naređenje došlo je od kralja da se prljavo
Muhamedanstvo jednom za uvijek ostavlja.
 
Ko posluša biće nagrade i preživljenja, da se krstu vrati za sva buduća vremena, te ko sluša što pop od sad naređuje možda će moći  poslije i sam da caruje.
 
Ako neko moju odbije naredbu, bit će klanja ovdje i sviju vas po redu,
ni jedne vam žive neće ostat brade, sve će ovdje od sad visit na ograde.
 
Pa najprvo zovu predvodnike, hodžu  mula Sada Musić i družinu
velikane ljudske i vjernike, ako snjima prođe bez prepirke
završit će svoje planove velike.
 
No baš oni pružiše im otpora i snagu, neće krstu ni popu ni vragu,
ne vjeruju njima da Bog znaju štaje, pa Islama niko za život ne daje.
 
A to bjehu jedanaest ljudskih veličina imam mula Sado Musić i družina.
Demo Marković, Ago i Junuz Omeragić, Ferovića trojica bijahu, Jakup, Emin i Šećo a Jakup je u pjesmama opjevan kao Jakup Feri,
što sa družinom u tugi osmjeh narodu dijeli Bećo Alimuli i do njega Osman aga Šehovića, i dvojica Mazo i Hako Hadžimušovića
koji kažu tužna je danas ovoga naroda sudbina, ali će istina ostati za uvijek da se priča svijema.
 
Dok su jedanaest klali velikana, uvidjeli su njihovu čvrstinu imana,
svi zborahu glasno redom do jednoga, neću tebe pope,kapu nit  kralja takvoga.
 
Kralj im bješe mudro govorio, nemoj da je koji klanje il mučenje počinio, al uzmite od njih svako oružanje ni  jedne im britvice ne dajte za ostavljanje.
 
Ali Avro ne posluša  tako no pokoljstvo čini svakojako, samo svoje želje i misli da sprovede lako, ne misleći da će nekad i on zaplakati tako, ta su klanja uviđena kao crna u narodu slika te nastade plač i vriska od djece i žena velika.
 
Narod posla  haber kralju na Cetinje, moljeć Boga  jutro ni njemu da ne svine, šta se sve na Racini od ne ljudi zbiva, kako Avro Cemi  naređuje i radi ovdje nikog od Muslimana neće ostat živa.
 
Prva se je na taj haber srpska vojska odazvala, crnogorska kao da bješe zaspala, jer joj treba da se pokolj Islamstvu učini, pa da Muhamedstva više tu nema niti Crnom Gorom nigdje pa ni u kučini.
 
Dok je vojska na Racini stigla , poklata je bila masa povelika, preko osam stotina i šezdest muških glava, a po nekoja  od tad knjiga piše,
od  naroda  toga klanja nema preživjelih hiljadu i trista ili još i mnogo više.
 
Pa su popu smjelo govorili, ti požuri pope sa tom tvojom vodicom,
da namazu časnom nebi zakasnili, jer nam valja klanjati čestita namaza i od te tvoje vodice na jezero i rijeku Grnčar oprati obraza.
 
U namazu čist i odan valja uvijek biti, jer ne čist se Bogu nemožeš moliti, ne priznaje Alah prljavštine , koje ti danas radiš i tvoje družine.
 
Ostat će ti zemlja bez poroda, kao naše mnoge danas udovice, bez muževa i muškoga roda, naroda će tvoga biti istrebljenje, kao nevinih nas mnogih od vas uništenje.
 
A pop tada zbori za svoju družinu, ovaj narod ne priznaje našu silu, niti kakvu od nje veličinu, moš ga klati, možeš ubijati ali  iz njega Islam nećeš istjerati, pre davno se u njeg uselio pa se sa Islamom narod uživio.
 
To je vrijeme vjekovima potvrdilo što se Islam ovdje dugo naslijedio,
vjekovi pričaju da je ovo nevino građanstvo ali crnogorcima smeta to tursko osmanstvo.
 
Te i Rasovo istu sudbinu dobiva malo kasnije da ni tu muslimana ne ostane živa, pa se tugom prije Rasova proču Šahoviće istrebljenjem tu muslimanu više sabah da ne sviće.
 
Narod reče sav u jednom glasu što ostane živo od PlavoGusinskog naroda još više i čvrće će  Islamu  da hoda, svi će biti još i veći od  nas  Muslimani Crnoj Gori od ovakvih pokolja prozvat će se crni dani.
 
A nažalost to se po odavno ostvaruje a porod joj se u veliko smanjuje
jer ko zlo nevinom narodu čini, morat će da pati i vremenom sam sebi da plati jer Bog ne trpi sile pa ma od koga one bile.
 
Crna Gora broji sve manje i manje a osvetu doživljava za nevinih počinjene rane, iz godine u godinu poroda joj nema, jer Bog za počinjene grijehe istrebljenje joj sprema.
 
Pre velika nepravda je tada učinjena Avrovo ih klanjem proklje za sva vremena a poklani postaše Šehidske svetinje, da se svaki Musliman sa njima zaklinje.
 
I da tvrdi da su svi oni Šehidi postali jer su braneći Islam svoje glave dali, pa u zahvalnost njihove takve veličine današnji njihovi potomci i naraštaji Vojnoseljskoj džamiji oduženjem svojim dadoše, zasluženo  i ponosno Šehidska  džamija  ime.
 
Od tada pokrštenih dvanaest hiljada Islamu se vrati devedeset devet posto, jedan Balša ostade u bolu svoga jada a Islamu privržen al ničiji više i pun tuge i bola od tada.
 
Sada već dvadeset  i  prvog vijeka nova Crna Gora piše istoriju drugu,
da obezbijedi slobodu i ravnopravnost svome narodu i da nema više tu pređašnju tugu.
 
Od sad svako želi da se ta kobna Racine prošlost nikome ne povrati,ali se mora na nju podsjećati, i ruka sućudi i saučešća, PlavoGusinjskom narodu  pokoljenjima nevinih žrtava pružiti , priznati i dati.

Plavsko - Gusinjski MERHAMET / Proslava jubilarnih 20 godina postojanja 25. Maja 2013 god.

Plav i Petnjica dočekali Bošnjake sa Kosova

11.05.2013

 

Da se kulturna i umjetnička baština kod Bošnjaka u regionu cijeni govori i jednodnevno gostovanje bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva "Podgorski Biseri" iz Prizrena, čiji su članovi i rukovodstvo, u pratnji političkih predstavnika Bošnjaka Kosova posjetili Plav i Petnjicu. Oni su bili srdačno dočekani od tamošnjih političkih predstavnika te građana ovih mjesta. Lijepo je bilo vidjeti mlade djevojke u tradicionalnim narodnim nošnjama Bošnjaka Podgora i Župe, koji uz tupane i zurle, svojom igrom, pjesmom, unijeli malo vedrine u svakodnevicu Bošnjaka tih prostora i priredili atmosferu za pamćenje.

 

Neumorni kulturni entuzijasta i borac za očuvanje kulturne baštine i tradicije Bošnjaka prizrenskog regiona, etnograf Sadrija Bajra je sa svojim saradnicima, Alijom Fejzom i upravom na poziv direktora Doma Kulture u Plavu Ragiba Radončića, predstavnika KUD-a "Plavsko Jezero" iz Plava, potpredsjednika opštine Berane Samira Agovića te predsjednika KUD-a ,,Bihor“ Sinana Tiganja, gostovali su na tradicionalnim regionalnim susretima bošnjačke kulture i folklora u Crnoj Gori. „Podgorski biseri“ su u zajedničkom programu sa kulturno-umjetničkim društvima iz tih sredina, praktično, otvorili sezonu ovogodišnjih kulturnih zbivanja.

Najprije je karavan mladih foklora i pjesme iz Prizrena u ranim jutarnjim časovima stigao u Plav, gdje je profesor Bajra sa saradnicima i delegacijom, u čijem je sastavu bili zamjenici ministara u Vladi Kosova, Ćerim Bajrami i Husnija Bešković, predstavnik prizrenskog obrazovanja Reshit Kushaj, Vejselj Meta, primljen u Ured gradonačelnika Orhana Šahmanovića. Njih je primio i poželio dobrodošlicu Mirza Medunjanin, šef kabineta, poželjevši da se osjećaju kao kod kuće.
Profesor Sadrija Bajra i zamjenik ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Husnija Bešković, zahvalili su se domaćina na toplom prijemu i kazali da su ovi susreti najbolja potvrda tradicionalnog prijateljstva i saradnje Bošnjaka Kosova i Crne Gore.
Gosti iz Prizrena su nakon toga posjetili čuvene Alipašine izvore kraj Gusinja gdje se predahnuli i uživali u ljepotama ovoga mjesta.
Njima su se pridružili i članovi zvanične delegacije sa Kosova predsjednik BKZ-a Kosova Sahit Kandić te službenik u Kancelariji za manjinska pitanja SO Peć Ismet Marković Plavnik. Prema agendi, članovi KUD-a "Podgorski Biseri" su sa kolegama iz KUD-a "Plavsko Jezero", su u posljepodnevnim satima, bili dio defilea, dok su ispred Doma kulture u Plavu priredili i bogat kulturno-zabavni program.
Zvuci tupana i zurli, ljepota i šarolikost bošnjačkih nošnji sa Kosova i Crne Gore privukli su veliku pažnju Plavljana, među kojima je bilo mnogo učenika osnovnih i srednjih škola, koji su njihovo prisustvo i program pozdravili aplauzima. Kod nekih starijih ljudi su bile primjetne i suze u očima.
Prije početka zajedničkog koncerta zamjenici ministara u Vladi Kosova Ćerim Bajrami i Husnija Bešković, pozdravili su prisutne prigodnim govorom te poželjeli da u narednom periodu ovakvih međubošnjačkih regionalnih druženja bude što više.
Zahvalivši se gostima, obratio se i direktor Doma kulture u Plavu Ragib Radončić i kazao da su ovi susreti jačanja kultunih veza i zbližavanja mladih Bošnjaka u regionu. Nakon završetka posjete Plavu i svečanog ručka, gosti sa Kosova su se uputili u Petnjicu gdje su zajedno sa domaćim KUD-om "Bihor" i KUD-om "Plavsko Jezero" održali zajednički koncert, pred prepunim gledalištem.

Slike: Sena Vatic

U Plavu organizovana proslava povodom 9.maja – Dana Evrope

09.05.2013

 

PLAV - U dvorištu Srednje škole održan je bogat kulturno zabavni i sportski program  povodom DANA EVROPE u organizaciji Opštine Plav, Srednje i osnovnih škola, Fors Montenegra, ambasada, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

 

Održani su razni kvizovi o Evropskoj uniji, turnir za učenike osnovnih škola iz Plava, Gusinja i Murine. Izloženi su štandovi sa ponudama i informacijama o Evropskoj uniji i integracionim procesima. Štandove su imali FORS Montenegro, Turistička organizacija Plav, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i ostali. Intonirane su himna Crne Gore i Evropske unije a program je uputpunio igrama KUD Plavsko jezero. Na ceremoniji su prisustvovale visoke zvanice, ambasadori, medju kojima i glavni pregovarač Crne Gore sa EU gosp.

Slike: Sena Vatic